visibility Similar

code Related

Karlbergskadetter gör morgontoalett vid mitten av 1890-talet. Man kammar mittbena, bryner rakkniv och rakar sig. Framför den rakande ynglingen hänger en strigel på en krok. Handfat och tvättsvamp på fönsterbänken och gasljus i taket visar avsaknad av både rinnande vatten och elektricitet. Den infallande ljuset visar att det är den ljusa årstiden, men man bär ändå långa benunderkläder och undertröja.

Gerda Karlsson vid knyppeldynan på trappan till hennes hem på Marstad Länsmansgårds ägor i Bjälbo. Hit flyttade hon med maken Frans Oskar 1927. Nu är året 1951 och hon har varit änka sedan 1945. Att hon sitter vid en knyppeldyna är typiskt för trakten. Hantverket har långa anor i Vadstenabygden och Gerda är säkert väl medveten om både talrika leveranser till hovet och att det sedan länge går att köpa vadstenaspetsar i Svensk Hemslöjds butik i Stockholm.

Porträtt av läkaren Carl Nerén. Efter tjänstgöring i Stockholm, Skövde och Karlsborg erbjöds han 1860 att bli bataljonsläkare vid Andra livgrenadjärregementet i Linköping. Från 1876 ordinarie regementsläkare vid samma brigad. Parallellt fungerade han även som läkare vid Tranérska sjukvårdsinrättningen på Ramsfall i Torpa och som stadsläkare i Skänninge under åren 1862-1877. Vid sidan av sin läkargärning var han en framstående entomolog och en musikalisk begåvning. Från 1862 gift med Emma Carolina Borre, bördig från Åsbo.

Ett par välkända personer som på sin tid 1930-40 och 1950-talet höll kanske tusentals lösöreauktioner runt hela Falbygden. De är till höger häradsdommaren Hilmer Gustafsson, Stallmästaregården, Gökhem, med sin på speciellt sätt stukade hatt och till vänster roparen nämndemannen Adolf Stångberg, Ringsåsen Ullene, i typisk roparposé. Denna auktion hölls i Skattegården, Gökhem, hos Hilmer Lövenstein, som på bilden sitter snett bakom Stångberg. På bilden också Allan Ljunggren och Gunnar Alfvén båda från Gökhem.

Brunstorps gård i Huskvarna syns från Gripenbergsbanan som var en smalspårig svensk järnväg med 600 millimeter spårvidd som förband orterna Jönköping och Vireda. Järnvägen öppnades 1894 och lades ned 1935. Tåget, som i folkmun benämndes "Trå'rullatåget", hade betydelse för nyttotrafiken mellan de båda orterna Jönköping och Huskvarna och för landsbygden norr om Huskvarna. Det användes också som utflyktståg till utsiktsberget Vistakulle, liksom till Landsjön och Bunn med sina badplatser, i början och sommartid i öppna vagnar.

Vinterbild från Svartådalen vid Boxholm 1903. Vy från Carlsbergs trädgård. I bildens mitt ligger svinhuset till Carlsberg och till höger om det mejeriet (Boxholms osts tidigare byggnad som år 1940 blev tvättstuga). Till vänster, i bakgrunden, syns Mulebo gamla skola som ersattes av en större byggnad år 1912.

Bildet er trolig tatt på begynnelsen av 1900-tallet, muligens 1916 (se referansebilde -015 med samme tilvekstummer). Sittende bakerst fra venstre: antas å være Gudrun Skogsholm og Inga Brodtkorb (gift Hollum). Gudrun holder hansker i fanget, Inga har de på seg. Den tredje kvinnen er ukjent, likeså mannen som fører hesten. Kvinnene har på seg hatt, skaut, skjørt, sko, skjorter og jakker. De sitter på en vogn som blir trukket av en hest. I bakgrunnen ser man gjerder og trær. Ved siden av vognen se man et uthus.

Väderstad kyrka från ovan 1935. Kyrkan har en komplicerad tillkomsthistoria. Efter lång tid av rådslag nåddes år 1818 enighet i Väderstad och Harstad socknar om att uppföra en gemensam kyrka. Två anbud förelåg 1825, där man valde det billigaste trots att den aktuella byggmästaren inte kunde uppvisa nöjaktig behörighet för uppdraget. Byggnaden kom också att uppvisa brister under byggnationen. Vid en avsyning 1830 visade sig felen vara så stora att bygget avslutades. Man övertalade då länsbyggmästaren Johan Holmberg, som tidigare lagt det dyrare anbudet, att ta vid arbetet. Först 1837 stod kyrkan äntligen färdig.

Mannen framför byggnaden, Carl Gustaf Göransson föddd 1875. Död 1923. Tjänstgjorde som konduktör vid Annebergas - Ormaryds Järnväg.Mannen närmast intill vid loket hette Janne Andersson, varLokförare under många år. Flyttade senare till Solberga station där han avled.Mannen därintill hette Emil Andersson, född 1875, död 1928.Han var ursprungligen reparatör vid tändsticksfabriken men tjänstgjorde även tidsvis vid järnvägen.Mannen på loket heter Carl Lindell, numera bosatt i Norrboda, Nässjö, och anställd vid S.J. Lindell vareldare.

I kompaniet i Karlberg söndagsmorgon i maj månad 1895. Karlbergskadetter gör morgontoalett vid mitten av 1890-talet. Man kammar mittbena, bryner rakkniv och tvättar sig. Handfat och tvättsvamp på fönsterbänken och gasljus i taket visar avsaknad av både rinnande vatten och elektricitet. Den infallande ljuset visar att det är den ljusa årstiden, men man bär ändå långa benunderkläder och undertröja.Närmast i vänster G. A Mannberg.

description

Summary

I kompaniet i Karlberg söndagsmorgon i maj månad 1895. Karlbergskadetter gör morgontoalett vid mitten av 1890-talet. Man kammar mittbena, bryner rakkniv och tvättar sig. Handfat och tvättsvamp på fönsterbänken och gasljus i taket visar avsaknad av både rinnande vatten och elektricitet. Den infallande ljuset visar att det är den ljusa årstiden, men man bär ändå långa benunderkläder och undertröja.Närmast i vänster G. A Mannberg.

label_outline

Tags

gustaf adolf mannberg rengoring hygien gustaf adolf dodsbo mannberg armemuseum army museum hygiene cleaning high resolution men electricity digital museum
date_range

Date

01/01/1895
create

Source

Digital museum
link

Link

https://digitaltmuseum.org/
copyright

Copyright info

No known restrictions on publication.

label_outline Explore Gustaf Adolf Mannberg, Gustaf Adolf Dodsbo Mannberg, Gustaf Adolf Dodsbo Mannberg

Topics

gustaf adolf mannberg rengoring hygien gustaf adolf dodsbo mannberg armemuseum army museum hygiene cleaning high resolution men electricity digital museum