visibility Similar

code Related

MCC-40810 Kazuifel van goudleer met ingeperst patroon van engelfiguren, het fond is rood geverfd (2)

description

Summary

Nederlands: Het kazuifel bestaat aan de voor- en achterkant uit een aantal aan elkaar genaaide stroken van zgn. 'verheven goudleer'. Het patroon is in licht reliëf uitgevoerd en tot in détail uitgewerkt. De kolom aan de voorzijde en het kazuifelkruis aan de achterzijde zijn gemaakt van een aantal aan elkaar genaaide identieke stroken goudleer.In het patroon bevinden zich tussen enkele ranken met vruchten en klimopbladeren drie musicerende puti met een viool, tamboerijn en trompet. Uit de vorm van de ranken blijkt, dat de stroken versneden zijn en oorspronkelijk deel uitmaakten van een groter geheel.

De stukken aan weerszijden van kruis en kolom hebben een ander patroon. Ze zijn aan voor- en achterkant identiek en eveneens op maat uitgesneden uit drie vellen met eenzelfde patroon. Op de schouders en aan de onderkant van beide zijden zijn twee maal vier putti te onderscheiden, waarvan de attributen verwijzen naar de vier jaargetijden. Nog verder uitwerken (eerst gaan kijken)

Techniek: de goudleerfabrikant heeft de vellen kalfsleer eerst gladgemaakt en ververzilverd, en er vervolgens met een pers het patroon in gestempeld. De gouden glans van het kazuifel werd verkregen door over het zilveren laagje een bruinige lak aan te brengen.

Nothing Found.

label_outline

Tags

dutch art art chasubles in the museum catharijneconvent golden chasubles museum catharijneconvent high resolution ultra high resolution illumination of books and manuscripts illuminated manuscripts
date_range

Date

1690 - 1699
create

Source

Museum Catharijneconvent
link

Link

https://www.catharijneconvent.nl
copyright

Copyright info

public domain

label_outline Explore Chasubles In The Museum Catharijneconvent, Museum Catharijneconvent, Dutch Art

Topics

dutch art art chasubles in the museum catharijneconvent golden chasubles museum catharijneconvent high resolution ultra high resolution illumination of books and manuscripts illuminated manuscripts