visibility Similar

code Related

Hanebo kyrka. Rester av en äldre kyrka från slutet av 1100-talet. Den kyrka i romansk stil ersattes i början av 1300-talet av ett stort kyrkorum i gotisk stil. Kyrkan förlängdes åt öster och breddades åt söder. År 1708 förstorades fönstren och fönsterglas sattes in. 1776 - 1778 utökades kyrkan med korsarmar åt norr och söder och blev en korskyrka. 1876 uppfördes ett kyrktorn som ersatte en tidigare klockstapel som stod vid kyrkans sydvästra hörn. Tornet byggdes av gråsten och tegel och försågs med en kopparklädd huv och en tornspira med ett förgyllt kors. Ett tornur färdigställdes 1877 av Pellas Erik Persson från Mora.

I äldre tider låg en del av Östra Husby socken norr om Bråviken. För att invånarna i den delen skulle slippa den tidvis besvärliga vägen till sockenkyrkan, tillkom ett kapell i början av 1600-talet. Kort därefter skapades Kvarsebo socken som ett annex till Lunda i Södermanland, som därav kom att höra till Strängnäs stift. Socknen blev inte östgötsk förrän den överfördes till Linköpings stift 1952.Kyrkan på bilden är en senare skapelse. Den äldre kyrkobyggnaden förföll alltmer under 1700-talet och mot seklets slut ansågs den vara utom räddning. Ritningarna till en ny tilltänkt kyrka godkändes av Gustaf III den 3 december 1781. Av olika skäl kom arbetena emellertid igång först 1807. En första gudstjänst kunde hållas vid julottan 1808, men fullt färdig stod hon inte förrän 1813.

Den kraftigt ökade befolkningen i Sverige från 1700-talet fick vanligtvis till följd att den ursprungliga sockenkyrkan byggdes till eller revs för att ge plats för nytt, större kyrkorum. Uppförandet av den nya kyrkan gick allt som oftast förbluffande fort. I Östergötland finns exempel på kyrkor som färdigställts under blott en månads tid. Detta gäller inte för kyrkan i Vikingstad. Arbetet med den nya kyrkan påbörjades 1765 och avslutades först 1768. Inredningen återstod då och invigningen kom att dröja ända till 1785. I Vikingstad kunde sockenborna emellertid ha fördragsamhet med den långa byggtiden. I annexförsamlingen Rakered fanns ett rymligt kyrkorum att bruka. I samband med tillkomsten av Vikingstad nya kyrka inkorporerades Rakered i en ny gemensam socken. Bilden visar interiör av Vikingstad nya kyrka 1964. Orgeln byggdes 1785 av den berömde orgelbyggaren Pehr Schiörlin, och är ett av dennes första verk.

Högby gamla kyrka uppfördes under 1100-talets senare del. Kyrkan var byggd av finhuggen kalksten och bestod av ett högt och avsmalnat torn, långhus, ett lägre och något smalare kor samt en halvrund absid. Huvudingången med vapenhus var väl tilltaget och vänt mot söder. Kyrkan revs för att 1872 ersättas med en ny kyrkobyggnad som uppfördes omkring en kilometer söder om den gamla och kom att brukas gemensamt med Västra Skrukeby församling.

Den kraftigt ökade befolkningen i Sverige från 1700-talet fick vanligtvis till följd att den ursprungliga sockenkyrkan byggdes till eller revs för att ge plats för nytt, större kyrkorum. Uppförandet av den nya kyrkan gick allt som oftast förbluffande fort. I Östergötland finns exempel på kyrkor som färdigställts under blott en månads tid. Detta gäller inte för kyrkan i Vikingstad. Arbetet med den nya kyrkan påbörjades 1765 och avslutades först 1768. Inredningen återstod då och invigningen kom att dröja ända till 1785. I Vikingstad kunde sockenborna emellertid ha fördragsamhet med den långa byggtiden. I annexförsamlingen Rakered fanns ett rymligt kyrkorum att bruka. I samband med tillkomsten av Vikingstad nya kyrka inkorporerades Rakered i en ny gemensam socken. Bilden visar interiör av Vikingstad nya kyrka 1964. Orgeln byggdes 1785 av den berömde orgelbyggaren Pehr Schiörlin, och är ett av dennes första verk.

Sveriges Riksdags 500-årsjubileum firas i Arboga med pompa och ståt! En stor del av den kungliga familjen deltar i festligheterna. Här är gästerna påväg, från Stora torget och Rådhuset till Heliga Trefaldighetskyrkan. Flottans Musikkår, under ledning av Ivar Widner står på Järntorget och spelar. I främsta ledet går kronprinsessan Louise tillsammans med svärfar Gustaf V. Bakom dem kommer prinsessan Sibylla tillsammans med sin svärfar, kronprins Gustaf Adolf. Bakom henne skymtar hennes man, prins Gustaf Adolf. Den vithårige mannen, bakom kronprinsen, är prins Eugen. Till höger i bild kommer borgmästare Wilhelm Wester med sin stormhatt i handen. Bakom honom skymtar hans hustru, i ljusa kläder och ljus hatt.I bakgrunden, till höger, ses Arboga Sparbank och Crugska gården mitt i bild.(Arbogautställningen pågår samtidigt och kungen ska hinna med ett besök även där).

Den kraftigt ökade befolkningen i Sverige från 1700-talet fick vanligtvis till följd att den ursprungliga sockenkyrkan byggdes till eller revs för att ge plats för nytt, större kyrkorum. Uppförandet av den nya kyrkan gick allt som oftast förbluffande fort. I Östergötland finns exempel på kyrkor som färdigställts under blott en månads tid. Detta gäller inte för kyrkan i Vikingstad. Arbetet med den nya kyrkan påbörjades 1765 och avslutades först 1768. Inredningen återstod då och invigningen kom att dröja ända till 1785. I Vikingstad kunde sockenborna emellertid ha fördragsamhet med den långa byggtiden. I annexförsamlingen Rakered fanns ett rymligt kyrkorum att bruka. I samband med tillkomsten av Vikingstad nya kyrka inkorporerades Rakered i en ny gemensam socken. Bilden visar interiör av Vikingstad nya kyrka med sin altarordning i ursprungligt skick. Altartavlan, som återger Kristus på korset, är utförd av målarmästare Falk från Askersund, som också dekorerade interiören.

Under 16- och 1700-talen gjordes ett antal anpassningar av socknens medeltida kyrka för att möta den ökade folkmängden. Mot slutet av 1700-talet blev behovet av en mer genomgripande utvidgning av kyrkan allt mer akut. År 1803 fastställdes äntligen ritningarna för en ny kyrka i Skedevi och strax därefter påbörjades arbetena. Det medeltida långhuset och sakristian samt tornet från 1770-talet sparades emellertid. Det stora tillägget blev tvärskeppets tillkomst i kyrkans östra ände, vilket gav ett ganska ovanligt kyrkorum.

Kungsbro gård, tidigare Bro och vidare Biskopsbro, har varit platsen för märkvärdiga händelser i vårt lands historia. Enligt ett donationsbrev, som finns som avskrift av ett äldre dokument, gav kung Inge den äldre (död 1110) bland annat två attungar jord i Bro till Vreta klosters grundande. Omkring år 1270 gick ägandet av godset över till biskopen i Linköpings stift och kallades därefter Biskopsbro. Efter Västerås recess 1527 indrogs Kungsbro till Kronan för att bli kungsgård under det nya namnet Kungsbro. Gustaf Vasas tredje son Magnus höll som hertig över Östergötland ofta sitt hov på Kungsbro och här avled han 1595. Efter en period av enskilt ägande drogs gården åter till Kronan genom Karl XI:s reduktion på 1680-talet. Kungsbro blev översteboställe för chefen vid Östgöta infanteri och vidare för det nyskapade Första livgrenadjärregementet. Efter lönereglering av regementets befäl där kontant ersättning stipulerades övergick gården till Domänstyrelsen och utarrenderades.

Kimstad kyrka uppfördes sannolikt under 1100-talets mitt eller senare hälft. Dagens uttryck i barockstil är till största delen ett resultat av intresse från ägarna till Löfstad slott. Under 1650-talet lät greve Axel Lillie uppföra nytt kor i kyrkan och därtill ett gravkor för honom och hans efterlevande. Efter dennes död 1662 sköts planerade arbeten på framtiden. Icke förrän 1728, på initiativ av den dåvaransde frun på Löfstad, Agneta Wrede, återupptogs arbetena. Långhusets nordliga vägg revs för att bredda kyrka, korets murar höjdes, och helt ny sakristia och vapenhus tillkom i hast. År 1734 kunde kyrkan åter tas i bruk.

description

Summary

År 1997 förvärvade Sveriges länsmuseer gemensamt fotosamlingen efter flygfotobolaget AB Flygtrafik. Totalt omfattar samlingen omkring 84 000 fotografier varav Östergötlands museum förvärvat 3 419 st flygbilder och 1 216 markbilder från vårt landskap.

label_outline

Tags

kyrka olof lilljeqvist 1911 1992 sverige se västra götaland vastra gotaland steneby dals långed dals langed ahrenbergsflyg ab flygtrafik sverige bengtsfors göran lilljeqvist goran lilljeqvist byggnader för religionsutövning undervisning och kultur kyrkor östergötlands museum ab air traffic ahren mountain flights dals long church churches sweden western gotaland high resolution choir landscape castle factory religion religious buildings shopping customer education customers
date_range

Date

01/01/1935
create

Source

Digital museum
link

Link

https://digitaltmuseum.org/
copyright

Copyright info

No known restrictions on publication.

label_outline Explore Ahrenbergsflyg, Ahren Mountain Flights, Dals Langed

Aerial photographs - Flygfoto över Skedevi.

År 1726 härjades det gamla stenhuset på Brokind av brand och de dåvarande ägarna, Axel Sparre och Anna Maria Falkenberg, fick härigenom anledning att uppföra en ny mangård. Grunden lades från april månad 1727 och arbetet var slutfört efter fyra år. Resultatet blev ett stenhus i tre våningar under ett högt så kallat falskt säteritak.

Vy över Forsaströms bruk 1933. Storåns fyra fall mot Båtsjön var alla i äldre tid föremål för industriell verksamhet. Järn- och tegelbruk, kvarnrörelse och elkraft är exempel på aktiviteter i området.Fotografiet är ett kontaktkopierat arbetsmaterial som inte gör flygfotobolagets färdiga vykort rättvisa.

Interiör av Linköpings stifts ungdomsgård i Vårdnäs, senare kallad Vårdnäs stiftsgård. Gården invigdes 1944 och har under åren utvecklats från att vara en enkel lägergård för stiftets ungdomsverksamhet till att bli en modern konferensanläggning.

Valdemarsvik från ovan 1933. Från 1870-talet till tiden för bilden och ännu en tid var Lundbergs läderfabrik ortens dominerande industri.

Aerial photographs - Flygfoto över Mantorp.

Ås gård var tidigare ett rusthåll under Ekenäs slott som i början av 1860 friköptes av baron Gustaf Banér Nuvarande huvudbyggnad uppfördes 1865 och kort därefter tillkom gårdens ekonomibyggnader. Det välskötta lantbruket blev kvar i Banérs ägo till dennes död 1919 varefter gården köptes av Östergötlands Sockerbruks AB.

Rogslösa kyrka har en lång och komplicerad historia. I dagens byggnad är tornet den äldsta byggnadsdelen som redan under 1100-talet tillfogades en träkyrka. Redan under samma århundrade revs dock träkyrkans väggar och ersattes med nya av kalksten. Senare kom kyrkan att byggas om i etapper på mer elelr mindre genomgripande sätt för att till slut få sin nuvarande prägel. Under 1800-talet spritputsades de nakna kalkstensväggarna. Samma puts kom vidare att knackas ned vid en radikal restaurering 1959 och kyrkobyggnaden fick åter sitt massiva intryck.

Byggnadsarbetena av den nya kyrkan i Skärkind påbörjades 1835. Socknen anlitade den välkända byggmästaren Abraham Nyström från Hållingstorp i Kristberg. Resultatet blev ett rymligt tempel med korsarmar i öster och väster (långhuset är orienterat i norr-söder). Av den gamla kyrkan, som revs först 1844, sparades koret för att att användas som gravkapell.

Kimstad från ovan 1935. Sverige. Public domain image.

Huvudbyggnaden och de fyra flygelbyggnaderna på Solberga säteri uppfördes omkring 1750 på initiativ av generalmajor Simon Jacob Wennerstedt. Godset följde därefter släkten i nära 100 år då det genom giftemål gick över till släkten Danckwardt-Lillieström. Vid tiden för bilden ägdes den då 283 hektar stora gården av Carl Gustaf Danckwardt-Lillieström.

Boxholms säteri från ovan 1935. Gårdens huvudbyggnad har sitt nuvarande utseende från en omfattande restaurering som dåvarande ägaren Didrik Pontus af Burén lät göra åren 1855-56. För arbetet stod den välrenommerade byggmästaren och arkitekten Jonas Jonsson, mästare till åtskilliga byggnader och då främst i den empirstil som även Boxholm erhöll. Vid tiden för bilden var Boxholms AB ägare till godset.

Topics

kyrka olof lilljeqvist 1911 1992 sverige se västra götaland vastra gotaland steneby dals långed dals langed ahrenbergsflyg ab flygtrafik sverige bengtsfors göran lilljeqvist goran lilljeqvist byggnader för religionsutövning undervisning och kultur kyrkor östergötlands museum ab air traffic ahren mountain flights dals long church churches sweden western gotaland high resolution choir landscape castle factory religion religious buildings shopping customer education customers