code Related

Φωτογραφίες του Χρύσανθου Χριστοδούλου (Macedonian Mule Corps - MMC), item 4

description

Summary

Ελληνικά: Ο Χρύσανθος Χριστοδούλου γεννήθηκε στο Άγιο Ερμόλαο της επαρχίας Κερύνειας την 1η Μαρτίου 1895.

Απεβίωσε στις 27 Σεπτεμβρίου 1996. Πατέρας του ήταν ο Χριστόδουλος Αντωνίου (Χατζηαντωνή). Αδερφός του ήταν ο Θεόδωρος Χριστοδούλου ο οποίος υπηρέτησε στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Κατετάγη ως ημιονηγός (muleteer) στο Σώμα ημιονηγών και υπηρέτησε στο Μακεδονικό μέτωπο. Τραυματίστηκε στην Κρήτη στη φτέρνα με σφαίρα ενώ καθόταν στη μούλα και τον περιέθαλψε μια γυναίκα. Παρέμεινε χωρίς φτέρνα.

Σε εφηβική ηλικία πήγε στο Μαχαιρά να γίνει μοναχός και από τον Πατήρ Μητροφάνη προμηθεύτηκε το βίβλίο "Ιατροσοφικόν Αντιδοτάριον".

Παντρεύτηκε μετά τον πόλεμο την Παναγιωτού Παπαχριστοδούλου (Παπαμιτσή) από τον Κοντεμένο.

Ήταν πρακτικός γιατρός. Θεράπευε τον κόσμο με βότανα.

Ο Χρύσανθος Χριστοδούλου μαζί με τον Ιωάννη Χ. Κασάπη υπηρέτησαν ως εθελοντές στο Βρετανικό Στρατό κατά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο στη Μακεδονία έμαθαν ένα ωραίο παιχνίδι από την Ελλάδα το οποίο έπαιζαν απόγευμα της Κυριακής της Τυρινής και για πολλές δεκαετίες. Ο Χρύσανθος Χριστοδούλου ντυνόταν αρκούδα. Φορούσε ένα πανωφόρι με σκούφο και σγουρό καφέ τρίχωμα. Ο Γιαννής Χ. Κασάπη έκανε τον αρκουδιάρη. Έδινε εντολές στην αρκούδα με κάποιες επιδέξιες κινήσεις των χεριών και ύφος επαγγελματία αρκουδιάρη σε τσίρκο και η αρκούδα κουνιόταν και πηδούσε χαριτωμένα ή έτρεχε να αρπάξει κάτι που έριχνε ο αρκουδιάρης ή πηδούσε πάνω του για να τον φιλήσει και να τον χαϊδέψει. Οι οδηγίες δίνονταν με τέτοια μαεστρία και οι κινήσεις της αρκούδας γίνονταν με τόση χάρη, που οι θεατές, όλο το χωριό, παρακολουθούσαν και απολάμβαναν το παιχνίδι με την ψυχή τους. Ήταν τόσο δημοφιλές αυτό το παιχνίδι, που οι πρωταγωνιστές του το επαναλάμβαναν κάθε αποκριά, ώσπου τα γεράματα δεν τους επέτρεπαν πια.

label_outline

Tags

world war one wwi europeana 1914 1918 uncategorized media with description in greek language
date_range

Date

1914
create

Source

Europeana
link

Link

http://commons.wikimedia.org/
copyright

Copyright info

Public Domain

label_outline Explore Uncategorized Media With Description In Greek Language

Topics

world war one wwi europeana 1914 1918 uncategorized media with description in greek language