visibility Similar

code Related

"S. Ingeborg og barneflokken. G.35. Fra Rotsundelv b."Bildet viser en barnepleier/barnepike med en barneflokk i ulik alder, fra baby til litt større barn. Bildet er tatt utendørs i solen. Barnepleieren har sykepleieruniform med hvitt skaut på hodet og hvit forkle. Barna står oppstilt rett utenfor en bygning. I bakgrunnen kan man se foten av et fjell og en tørkesnor med klær på. I bildets høyre kant ser man en trapp og litt av en bygning. Rotsundelv Barnehjem var en del av Norsk Finnemisjon. Det finnes en bok i Nasjonalbiblioteket som heter Norsk Finnemisjon 1888-1914. Rotsundelv Lapp.Barnehjem 1886-1914. Bildet kan da antas å være tatt på denne tiden.

"No. 130) Gårdsbest. Vold, Rotsundelv. med to av guttene." Dette er sansynligvis et bilde fra Rotsundelv barnehjem, en av de såkalte Lappiske barnehjemmene drevet av Norsk Samemisjon. Bildet viser to barn i arbeid med å sage ved. Bestyreren av barnehjemmet som het Anders Vold, står i bakgrunnen med hatt på hodet og hjelper til med saging av veden. Anders Vold drev gårdsbruket som hørte til barnehjemmet, fra 1920 til høsten 1934. Guttene er kledd i ullgensere, den ene har sixpence og den andre har lue. Begge har skaller med skalleband på beina. Deler av et uthus synes i bakgrunnen. Det er vinter og snøen ligger på bakken og på taket på uthuset. Ref. opplysninger fra boka Finnemisjonen 75 år. Den 24.januar 1939 brant hovedbygningen ved barnehjemmet. De andre bygningene ble reddet. Det var 25 barn ved hjemmet, men ingen kom til skade. De ble overflyttet til Kolvik barnehjem og barnehjemmet Fredly i Tysfjord. Søster Borgny Svendsen fulgte en del av barna til Kolvik og overtok samtidig barnehjemmet der.

"N. 587b) Fra Bardudalen" står det på glassplaten. Bildet er håndkolorert av Schrøder. Portrett av samisk mann og liten pike. Sommerlandskap med Bardudalen i bakgrunnen. I bakgrunnen sees taket på flere hus og til høyre i bildet kan man se en bro. Den samiske mannen er kledd i kofte og samisk lue, med belte i livet. Piken er kledd i kjole. De står på en eng. På 1930-tallet beitet svenske reindriftssamer i Stordalen i Bardu. Stordalen var da "sommerbeite for svenskelapper" og reinsdyrene vandret frem og tilbake over grensen til Sverige. Den store dusken i lua minner om svenske sameluer. Saarivuoma sameby har etter 2005 igjen tatt i bruk beiteområdene i Norge. Muligens er dette en svensk nomade på vårflytting i Norge.

Dampskip ved kai i havn. To skip ligger til kai, skipet til høyre ser ut til å være et dampskip. Flere sjøhus ligger langs havneløpet til venstre.? En lossekran ses helt i kanten av høyre side av bildet. Begge skip har stor skorstein og ser ut til å være passasjerskip. Flere andre båter med mast ligger langs kai (skuter). Helt til venstre i bildet flyter det som ser ut til å være en fortøyningsblåse. Bildet er tatt i motlys og har høy kontrast. Muligens er motivet fra Trondheim eller en annen nordlig by?

"(N:364.) Kautokeino-samer. Sametelt for fjellfinner på vandring." står det på glassplaten.Gruppeportrett av samer fra Kautoeino utenfor teltet sitt. Teltet er satt opp med bjørkestammer og de har også laget en skigard rundt teltet. Det henger reinskinn på gjerdet til høyre i bildet. Foran teltet til venstre i bildet står det en tønne eller butt. En liten pike står foran teltåpningen. Mannen til høyre i bildet har pipe i munnen. En kvinne står bak reinskinnene og ser mot fotografen. Boplassen er satt ved foten av et fjell eller en høyde. Solen skinner, det er løv på bjørketrærne og antagelig sommer.

"N.612. Rovdyrfælde. G.30." står det på glassplaten. Bildet viser en rovdyrfelle, muligens for ulv som ofte kunne gå til angrep på reinflokkene og drepe flere dyr. Sansynligvis blir det lagt ut åte når dyret går inn under fellen og så klapper den sammen over dyret slik at det blir klemt fast under alle stokkene som er stablet opp, støttet av steiner.

Greften gård, Vang i Hamar. Den nye låven med fjøs er nyoppført. Klokketårnet med gardsklokka som sto på stabburet til høyre ble satt opp i nytt tårn på låvetaket. Videre ser vi redskapshuset, hønsehuset og hovedbygningen. Stabburet er nå satt opp som hytte i Snertingdal og hønsehuset er revet. Til venstre ser vi maskinhuset som Adolf Dahl tok over fra maskinlaget. Vi ser i bakgrunnen husa i Slettvoll og Høgvoll.

"(00.015.) Renskyss. Raide." står det på glassplaten. Raide (på samisk Raido) betyr rekke av rein, rekke av kjørerein med pulker (el.sleder), bundet etter hverandre. Også rekke av kløvrein, står det i Store Norske Leksikon. En same sitter i den første sleden. De påfølgende reinsdyrene er kjedet sammen med et langt tau og trekker sleder med utstyr. Det er snø og det kan se ut som om samen kjører på et islagt vann. Det er vinter og mye snø. Samen er kledd i samelue og pesk eller kofte. Vi kan se til sammen 8 reinsdyr i følget.

Greften gård, Vang i Hamar. Den nye låven med fjøs er nyoppført. Klokketårnet med gardsklokka som sto på stabburet til høyre ble satt opp i nytt tårn på låvetaket. Videre ser vi redskapshuset, hønsehuset og hovedbygningen. Stabburet er nå satt opp som hytte i Snertingdal og hønsehuset er revet. Til venstre ser vi maskinhuset som Adolf Dahl tok over fra maskinlaget. Vi ser i bakgrunnen husa i Slettvoll og Høgvoll.

"Fra Rotsundelv. Strømpene skal stoppes." N.6. står det på glassplaten.Kvinne som stopper ullsokker i solen. Sokkene ligger på bakken og en trekasse står tom ved siden av. Vi kan anta at sokkene har vært samlet i kassen og hun sitter nå i solen og reparer hull i sokkene. Alf Schrøder reiste rundt og dokumenterte for Norsk Finnemisjons virksomhet og Rotsundelv lappiske barnehjem (tidligere Kvæangens) lappisek barnehjem ble drevet i perioden 1886-1914. Sokkene som kvinnen stopper er derfor muligens barnehjemsbarnas sokker.

description

Summary

Finnmark Fylkesbibliotek har en liten samling glassdias fotografert av Alf Schrøder eller en av hans fotografer. Fotografiene er fra samiske bosettinger fra Rørostraktene og hele veien opp til Finnmark. Hovedsamlingen til Alf Schrøder er imidlertid hos Sverresborg Trøndelag Folkemuseum og publiseres etter samtykke med Dino Makridis i Trøndelag Folkemuseum Sverresborg, nå i 2017. Serien er registrert 28.01.2001. Giver ukjent.

label_outline

Tags

troms nordreisa rotsundelv portrett strømper stromper stopping håndarbeid handarbeid reparasjon samisk same finnmark fylkesbibliotek finnmark county library needlework the northern journey portrait repair sami stockings high resolution norway finnmark portrait photographs woman saami road stockphoto picnics
date_range

Date

1914
create

Source

Digital museum
link

Link

https://digitaltmuseum.org/
copyright

Copyright info

No known restrictions on publication.

label_outline Explore Stromper, Stopping, Handarbeid

Portrett, fra venstre oberstinne Dahle, Selma Faye og frk. Agora Boye tatt på veranda på gården Dahlsberg, Hvaler, ca 1895.Fra portrettserie av personer som bodde på eller besøkte Dal gd., Ullensaker, fotografert av gårdens eier, kammerherre Fred. Emil Faye (1844-1903) i årene 1875-1900.

Porträtt av Amma Andersson Paval, Tuorpon. Ur Lotten von Dübens fotoalbum med motiv från den etnologiska expedition till Lappland som leddes av hennes make Gustaf von Düben 1868.

Studioportrett av kvinne i drakt, som sitter ved en rokk. Bakgrunnen er malt.

Fotoalbum med porträtt tagna under von Dübens expedition till Lappland, 1868

Baseball players - Andy Leonard, Boston Red Stockings, 1872 Left-field

Baseball players - Charlie Sprague, Chicago White Stockings, Pitcher, Old Judge Cigarettes

Fotoalbum med motiv från Lotten och Gustaf von Dübens resa till Lappland 1868. Foto Lotten von Düben.

Fotoalbum med porträtt tagna under von Dübens expedition till Lappland, 1868

Porträtt av Amund Persson (Menlös) Hunsi, 64 år, Tuorpons sameby. Ur Lotten von Dübens fotoalbum med motiv från den etnologiska expedition till Lappland som leddes av hennes make Gustaf von Düben 1868.

Inga Matsdotter Sjålsa, 76 år, Sjokksjokks sameby, Jokkmokks sn. Ur Lotten von Dübens fotoalbum med motiv från den etnologiska expedition till Lappland som leddes av hennes make Gustaf von Düben 1868.

Girl in a long in a black dress stockings, beauty fashion.

Bildet viser elever med sin lærer ved Svanvik Ungdomsskole. Fotografert på systua.

Topics

troms nordreisa rotsundelv portrett strømper stromper stopping håndarbeid handarbeid reparasjon samisk same finnmark fylkesbibliotek finnmark county library needlework the northern journey portrait repair sami stockings high resolution norway finnmark portrait photographs woman saami road stockphoto picnics