visibility Similar

code Related

Tropenmuseum Royal Tropical Institute Objectnumber 0-459 Gedrukte bepaling betreffende het vrijla

description

Summary

Printed document concerning the emancipation of slaves

Nederlands: Document. Gedrukte bepaling van de Nederlandse overheid over het vrijlaten van slaven, opgesteld op 4 februari 1761 te Paramaribo. De bepaling is uitgegeven namens de gouverneur-generaal, Wigbold Crommelin en de "Raaden van Politie en Crimineele Justitie der voorsz. Collonie &c.".

Het besluit bevat een reglement, om de 'meenigvuldig kwaade gevolgen' van het vrijlaten van slaven te beperken. Een korte samenvatting van de regels in deze:

1. Niemand mag een slaaf vrijmaken (manumiteren) zonder toestemming van de politie. De aanvraag zal niet worden toegekend, als niet wordt bewezen dat de ex-slaaf zelf de kost kan winnen, en dus niet ten laste van de kolonie komt te vervallen.

2. De gemanumitteerden, evenals zijn of haar nakomelingen, moeten altijd respect en 'reverentie bewijzen' aan hun voormalige eigenaar en zijn familie.

3. Mocht de vrije slaaf zijn voormalige eigenaar kwaad doen, dan komt hij weer in dienst van deze en zijn vrouw.

4. De ex-slaaf moet in de Christelijke religie zijn opgevoed

5. de gemanumiteerde moet zijn voormalige eigenaar en familie, indien deze tot armoede vervallen, in onderhoud verzorgen, naar oordeel van een rechter.

6. ex-slaven mogen trouwen, doch niet met slaven

7. de nakomelingen van gemanumiteerden hebben recht op de erfenis bij sterfte; een vierde deel gaat naar de voormalige eigenaar of zijn kinderen.

8. vrijgelaten "Mulatten, Indianen, Negers en Negerinnen die zich vermengen met slaven en waaruit kinderen voortkomen, moeten eerst een boete betalen; de tweede overtreding bestaat uit lijfstraf, en de derde uit een terugkeer naar slavernij.

9. een gemanumiteerde mag zich niet bij slavendansen ophouden, op straffe waarvan ze de executie van een slaaf of slavin moeten aanzien. Als tweede straf wordt hij of zij terug in slavernij gebracht.

10. elke vrijgemaakte slaaf moet ten alle tijde respect en eerbied tonen aan alle blanken. Hoewel zij in andere gevallen gelijke rechten hebben als vrijgeborenen, dienen voormalige slaven dank voor hun vrijheid te tonen, en anders worden zij gestraft.

. Gedrukte bepaling betreffende het vrijlaten van slaven

label_outline

Tags

colonial period dutch colonies slavery in suriname tropenmuseum
date_range

Date

04/02/1761
link

Link

https://www.tropenmuseum.nl/
copyright

Copyright info

public domain

label_outline Explore Slavery In Suriname, Colonial Period, Dutch Colonies

Topics

colonial period dutch colonies slavery in suriname tropenmuseum