visibility Similar

code Related

"N.355.) En fjellets sønn." står det på glassplaten.Portrett av samisk mann på vidda. Han bærer en bylt eller sekk på ryggen som er festet skrått over brystet. Han er kledd i samisk drakt og lue, med skaller sydd i skinn p beina, og skallebånd rundt anklene. I hånden holder han en vandrestav eller stokk. Vidda ligger bak han så langt øyet rekker og det er sommertid.

"(N:364.) Kautokeino-samer. Sametelt for fjellfinner på vandring." står det på glassplaten.Gruppeportrett av samer fra Kautoeino utenfor teltet sitt. Teltet er satt opp med bjørkestammer og de har også laget en skigard rundt teltet. Det henger reinskinn på gjerdet til høyre i bildet. Foran teltet til venstre i bildet står det en tønne eller butt. En liten pike står foran teltåpningen. Mannen til høyre i bildet har pipe i munnen. En kvinne står bak reinskinnene og ser mot fotografen. Boplassen er satt ved foten av et fjell eller en høyde. Solen skinner, det er løv på bjørketrærne og antagelig sommer.

"N.361.) Sommertelt." står det på glassplaten. Portrett ved sametelt. En samisk kvinne og to samiske jenter står ved et sametelt. Teltet er bygget av bjørkestammer trukket med lerret. Kvinnene er kledd i samekofter med sjal ogluer. I livet har de samiske belter. I bakgrunnen skimtes vidda og til venstre i bildet er det en haug med det som sansynligvis er reinsdyrskinn og tekstiler, mulig er det garvet skinn som henger til tørk.

"N.479.) Bala iesso eller iesto i Kautokeino" står det på glassplaten. Samisk boplass. Husene er reist i tømmer med torvtak. Rundt boplassen er det reist en skigard av trestammer. Huset i midten ser ut til å være bolig, men til høyre i bildet kan man også se det som ligner på en torvgamme. Foran bolighuset et par uthus. Hovedhuset har pipe på taket. Mellom bolig og uthus ser man også at det er reisverk med gjenstander som henger under et provisorisk tak, med matforråd eller høy. Det henger skinn eller kjøtt til tørk og i bakgrunnen er det også reist en stor samling av bjørkestammer opp mot hverandre. En slede og en pulk er parkert både foran og bak reisverket. Til venstre i bildet sees to samer og reinsdyr, samt en hund - og flere sleder står parkert i nærheten av samlingen med bjørkestammer.

"N. 386.) Svenske samer" står det på glassplaten."Tre svenske, samiske kvinner sitter på bakken med en baby i komse og et litt større barn sittende foran kvinnene. Alle er kledd i samiske kofter med sjal og luer. Komsa er laget av en uthulet trestamme med kalesje og tau slik at den kan henges opp i teltet og vugges. Barnet er surret fast i komsa slik at det ikke skal falle ut når det ligger i denne. Alle kvinnene har skaller, samsike skinnsko med tupp - og skallebånd rundt ankelene. Bildet er håndkolorert.

"N.612. Rovdyrfælde. G.30." står det på glassplaten. Bildet viser en rovdyrfelle, muligens for ulv som ofte kunne gå til angrep på reinflokkene og drepe flere dyr. Sansynligvis blir det lagt ut åte når dyret går inn under fellen og så klapper den sammen over dyret slik at det blir klemt fast under alle stokkene som er stablet opp, støttet av steiner.

"N.526b) Sametelt ved Okstindene." står det på glassplaten. Bildet viser en samisk boplass med sommertelt. Utenfor teltet står det 5 samer oppstilt, muligens en familie. Mannen som sitter på huk holder en lys hund i fanget. Det kan se ut som en famile med mor, far og 3 barn. I midten står en gutt med hendene i livet. Ytterst til venstre står det en ung pike. Teltet står midt i en skogkledd fjellside og det er høye fjell med snøflekker i bakgrunnen. Okstindene er et fjellmassiv som ligger på indre Helgeland, i Hemnes kommune i Nordland.

«N.561.a) 4 gode venner fra Stugudalsstevnet. N. 61.» står det på glassplaten, som også er merket med Foto: Schrøder, T.hjem.» står det på glassplaten. Bildet viser fire menn i samiske kofter som ser ut til å være sør-samiske, muligens fra Riastdistriktet -Gåebrien sijte? Stugudalen ligger ved Stuggusjøen i Tydal kommune i Sør-Trøndelag. Norsk Samemisjon holdt stevner i Stugudal. Mann nr. 2 fra venstre ligner på Lars N. Holm som deltok på samelandsmøtet i Østersund. Han var medlem av kommunestyret i Brekken, i Sør-trøndelag i 7 år og hadde flere kommunale verv. Om dette er samme mann er usikkert.

"N.390. Samekone fra Vefsn.N.59." står det på glassplaten. Portrett av samisk kvinne som står med barnet i armene. Barnet sitter oppreist i en komse, en seng laget av en uthulet trestamme med et lokk av skinn eller lærret som kan surres fast til stammen. Komsen har også lange reimer, beregnet på å kunne henges opp i gammen eller teltet, slik at barnet kan vugges i søvn. Siden komsen har et lokk som surres fast kan barnet heller ikke falle ut av komsen når den henger. Kvinnen har på seg samisk drakt og samelue. I halsen kan man se vevde eller broderte bånd. Kvinnen holder en bok i hånden, muligens en salmebok eller en bibel? Vefsn (sørsamisk: Vaapste) er en kommune på Helgeland i Nordland Fylke.

"N. 356.) Teltstengene opstatt. E.39." står det på glassplaten. Sametelt under montering. Teltstengene er satt opp. Tre samiske menn i pesk og med samiske luer står til høyre for teltstengene. Mannen til venstre har en samekniv hengende i beltet. Et par hunder ligger og står bak teltstengene. Det er vår og blader på lyng og fjellbjørk. I bakgrunnen ligger vidda så langt øyet rekker. Det er muligens sommerteltleiren som er i ferd med å settes opp etter at reinen er flyttet nærmere kysten.

description

Summary

Finnmark Fylkesbibliotek har en liten samling glassdias fotografert av Alf Schrøder eller en av hans fotografer. Fotografiene er fra samiske bosettinger fra Rørostraktene og hele veien opp til Finnmark. Hovedsamlingen til Alf Schrøder er imidlertid hos Sverresborg Trøndelag Folkemuseum og publiseres etter samtykke med Dino Makridis i Trøndelag Folkemuseum Sverresborg, nå i 2017. Serien er registrert 28.01.2001. Giver ukjent.

label_outline

Tags

finnmark gjeterhund hund hundekjøring hundekjoring pesk reindrift reindriftslandskap reindriftssame same sameklær sameklaer sametelt samisk samisk lue teltleir finnmark fylkesbibliotek finnmark county library shepherd dog dog dog sledding reindeer husbandry reindeer husbandry landscape reindeer herders sami clothes sami tent sami sami hat tent camp high resolution norway men group of men hat glass plate negative saami road 19th century
date_range

Date

1880
place

Location

create

Source

Digital museum
link

Link

https://digitaltmuseum.org/
copyright

Copyright info

No known restrictions on publication.

label_outline Explore Reindriftssame, Reindeer Herders, Teltleir

Concessioener Facilities, Tent Camp.

Portrett av to samekvinner, ukjente. Olderdalen, Kåfjord, Troms 1947.

Gruppeportrett, tre barn i bunad sittende i gresset i studio. Sam Eydes barn.

Bilde nr. 3 i serien '10 amatørbilleder fra lappernes hjem og liv i Finnmark', se FB 93164-001. 'Et finnepar fra Kautokeino.' En kvinne og en mann ute i snø. Hus i bakgrunnen. De er kledt i pesk. Han har stjernelue, veske over skuldra og skinnbukser. Hun har sjal, lasso, skinnbukser, skaller og strikkavotter.

Grupporträtt av officerare och soldater från Skånska husarregementet K 5 på Ljungbyhed, 1896.

Fotoalbum med porträtt tagna under von Dübens expedition till Lappland, 1868

Hundar. Bildsidan. 2 april 1955

Polishund på Söderstjärna - Public domain scan / photograph

Text i fotoalbum: "Velamsund gästas.".

Same i pesk foran teltet sitt med huggestabbe og pulk foran inngangen

To ukjente barn sammen med elghund. Norge. Foto av Håkon Prestkværn

"N.542a) Fra Kautokeino. Vintertelt." står det på den ene glassplaten. På den andre identiske platen står det "Fjellsametelt i Kautokeino". På bildet ser man en liten samisk familie kledd i pesk og samiske luer stå utenfor vinterteltet sitt. Mannen står med en øks og hugger ved. Kvinnen holder noe i hendene sine, muligens et reinskinn? Et lite barn står ved siden av og ser på. En pulk er parkert til venstre i bildet, den er malt med symboler eller ornamenter i enden av pulken. Til venstre for teltet står et stativ for oppbevaring av mat, ved og gjenstander som trenger beskyttelse for dyr og fukt. En mørk hund kan skimtes mot teltduken. Det er snø på bakken og lav vegetasjon rundt teltet. Bildet forteller noe om hverdagslivet i en samisk vinterleir.

Topics

finnmark gjeterhund hund hundekjøring hundekjoring pesk reindrift reindriftslandskap reindriftssame same sameklær sameklaer sametelt samisk samisk lue teltleir finnmark fylkesbibliotek finnmark county library shepherd dog dog dog sledding reindeer husbandry reindeer husbandry landscape reindeer herders sami clothes sami tent sami sami hat tent camp high resolution norway men group of men hat glass plate negative saami road 19th century