MCC-42266 Piëta (11) - A close up of a statue of a person with blood on it

Similar

MCC-42266 Piëta (11) - A close up of a statue of a person with blood on it

description

Summary

Nederlands: Maria zit op een bank en draagt de dode Christus, met het hoofd naar links, op haar schoot. Zijn handen rusten gevouwen op zijn bovenbenen. Hij heeft een gapende wond in zijn rechterzijde. Over zijn lichaam lopen dikke stralen bloed. Maria lijkt haar met haar sluier bedekte linkerhand naar haar gezicht te brengen. Met haar rechterhand ondersteunt zij het lichaam van Christus in de nek.
Maria draagt een lang, gegord kleed waaroverheen een mantel, die van haar knieën in talrijke plooien neervalt. Haar hoofd is bedekt door een sluier met geplisseerde rand. Ze draagt schoenen met spitse neuzen. Christus heeft lange haren en een puntige baard. Op zijn hoofd draagt hij een doornenkroon met ijzeren (?) doornen. Hij is bekleed met een lendendoek.
Polychromie:
Grotendeels oorspronkelijke polychromie. Deze is aangebracht op een dikke, witte grondering, waaronder op vele plaatsen linnen waarneembaar is. De stralen bloed en ook andere details zoals in de haarpartijen zijn in de grond gemodelleerd. Incarnaat: roze in meerdere lagen. De zwarte detaillering van de ogen is van later datum. Wenkbrauwen bruin. Het rode bloed is deels overschilderd. De sluier is wit met sporen lichtgroen, donkergroen en resten van een vergulde rand op rode bolus, waarover helderrode overschildering. De vergulding van mantelrand, gordel en lendendoek ligt op een oranjerode bolus. Over de vergulding van het kleed lijkt een dunne, rode glacislaag aangebracht. (NB volgens Mares gaat het hier om bladzilver, goudkleurig geglaceerd.) Binnenzijde lendendoek en mantel blauw (azuriet) op een zwarte grond. Op het deel tussen de voeten van Maria rozerood onder het blauw en het wit van de mantel. Op het wit van de mantel sporen blauw (overschildering?). Haar Maria bruin overschilderd. Haar Christus minstens twee lagen bruin, zeer geretoucheerd. Doornenkroon: lichtgroen waarover donkergroen. Grondje: okerbruin, groen. Bankje verguld op lichtbruine bolus (niet oorspronkelijk); oranjebruine overschildering; restjes blauw op het profiel.
Techniek:
Zie ook: opmerkingen.
Aan de achterzijde uitgehold. Zeer brede gutssporen en opstaande houttongen in de uitholling. Standvlak niet bekeken. Kern niet bepaald.
De zijden van het bankje waren vermoedelijk beide oorspronkelijk aangezet. Het rechterdeel is verdwenen. Het linker is aangezet met een houten pen of een nagel gedekt door een houten stop bovenaan, en een nagel onderaan. Tussen het bankje en de figuur van Maria aan de achterzijde twee delen toegevoegd (herstelling (?) restant groot vierkant pengant (?) en pen (?)). In de uitholling een houten pen die uitkomt in de gewaadplooi links: een deel van de gewaadplooien is apart aangezet. De benen van Christus zijn apart aangezet en vastgezet in de rechterzijde van Maria met twee houten pennen. Aan de achterzijde een onregelmatig verlopende sponning langs de uitholling (voor afdichting?).
Spoor van de werkbank: Boven in het hoofd van Maria een groot, onregelmatig gat met afgezaagde pen of stop, doorsn. ca. 2,5 cm.
De doorns van de doornenkroon zijn van metaal (?).
Staat:
Het bankje is aan de rechterzijde geheel en aan de linkerzijde onderaan gereconstrueerd in zwartgeverfd hout; aan het grondje rechts en in de uitholling onderaan een aanvulling in hetzelfde materiaal. Het stuk staat op een nieuwe grondplaat van eveneens hetzelfde materiaal. De benen van Christus zijn ter hoogte van de rand van de lendendoek losgescheurd en gelijmd. De pennen in Christus' benen zijn vernieuwd. Een deel van het bankje links is aan de achterzijde afgezaagd (spijkergaten in zaagvlak).
Afgebroken: de voorvoeten van Christus (afgezaagd?); meerdere doorns uit de doornenkroon; stukjes van de randen van de kleding.
Boven in de uitholling meerdere spijker- en schroefgaten. Aan de achterzijde rechts naast de uitholling een onregelmatig, rechthoekig gat.
Zeer wormstekig. Vrijwel overal wormschade. Vooral aan de achter- en onderzijde. Vele delen zijn hier afgebrokkeld. Deels bedekt met een glimmende lijmlaag en/of impregneringsmiddel. Tijdens de laatste restauratie (zie opm.) zijn vele delen aangevuld en aangesmeerd, o.a. de rand van de hoofddoek.

De polychromie is zwaar gesleten, beschadigd en geretoucheerd.

date_range

Date

1420 - 1429
create

Source

Museum Catharijneconvent
copyright

Copyright info

public domain

Explore more

dutch art
dutch art