MCC-42245 Opstanding van Christus (2)

Similar

MCC-42245 Opstanding van Christus (2)

description

Summary

Nederlands: In een rotsachtig landschap staat Christus op uit het graf, waartegen drie soldaten liggen te slapen, terwijl een vierde opschrikt. Hij is met zijn rechterbeen uit de kist gestapt en heeft zijn nu verdwenen rechterhand zegenend (?) opgeheven. In zijn linkerhand hield hij de nu verdwenen kruisvaan. De sarcofaag is in het midden, dwars op de voorgrond geplaatst. De sarcofaagdeksel is schuin naar links weggeschoven. Links en rechts van het graf een engel. De linker zit en profil naar rechts met zijn benen in de kist en heft zijn rechterhand naar Christus op. Met zijn linkerhand houdt hij de sarcofaagdeksel vast. De rechter, frontaal, heeft zijn rechterarm opgeheven. Twee van de soldaten zitten achter het graf te slapen. De linker, frontaal, rust met het hoofd op zijn linkerarm. De rechter, en profil naar links, steunt zijn hoofd op zijn rechterhand. Een derde, rechts voor de kist, zit met naar rechts gewend lichaam te slapen en steunt op zijn schild dat op zijn zwaard rust. De vierde, links op de voorgrond, heeft zich uit knielende houding opgericht en draait zich om naar rechts. Hij kijkt naar Christus, terwijl hij zijn linkerarm voor zich opheft, om zichzelf te beschermen tegen het felle licht dat van Christus uitgaat. Zijn linkerhand, een knots omklemmend, steunt op de grond.
Op de overhangende rotsen van de hoog oprijzende achtergrond staan links, frontaal, als kleinere figuurtjes uitgebeeld, de drie Maria's die in de richting van het graf lopen. Zij dragen zalfbussen. In het midden op de achtergrond loopt Johannes achter hen aan. Rechts op de achtergrond, van de drie Maria's gescheiden door een met een boom begroeid heuveltje, verschijnt Christus als hovenier aan Maria Magdalena. Hij heeft zich en profil naar rechts gewend en heeft zijn rechterarm naar haar opgeheven. Zijn linkerhand rust op het uiteinde van een nu verdwenen schoffel (?). Maria Magdalena zit voor hem geknield en heft haar in aanbidding gevouwen handen naar Christus op. Achter hen geboomte, voorzien van rond en spits gebladerte.
De gladde, rechthoekige grond rond de kist is afgebiesd met een dubbele groef. In de rand van de grond vier rechthoekige, verdiepte velden. De rotsen zijn afgewerkt met fijne zigzaggroeven.
Christus is bekleed met de lendendoek, waarvan een slip tussen zijn benen afhangt. Zijn mantel ligt over zijn schouders en hangt af tot over het sarcofaagdeksel en tot in de kist. De engelen dragen omgorde superplies met opgebonden, bloezende mouwen. Het haar van de rechterengel staat rechtop, alsof hij zojuist naast de kist is neergedaald. De soldaten dragen met florale motieven en plattebandornament versierde pronkharnassen. Die links op de voorgrond heeft een tulband op het hoofd. Zijn korte bovenkleed heeft een soort pofmouwen. Op zijn borst een gevleugeld engelenkopje. De soldaat heeft een rijkversierd kromzwaard aan zijn zijde en zijn schild, dat achter hem staat, heeft de vorm van een ingezwenkte achthoek. De soldaat rechts op de voorgrond heeft een rond schild met bloemmotief en versierde rand. Hij draagt een rusting met geschulpte wapenrok en korte, gepantserde mouwen. Op zijn hoofd een helm met verentooi. Beide achterste soldaten zijn gehelmd. De rechter draagt een pantser dat op de schouder met een masker is versierd. De drie Maria's dragen fantasievolle renaissance gewaden. De voorste, Maria Magdalena, heeft een hoed met omgekrulde schulprand op het hoofd. Haar met een doek gegorde kleed heeft een ronde hals, waarin een geplooid hemd zichtbaar is. Haar keurs eindigt in geschulpte stroken. Ze draagt een lang gewaad met korte mouwen, waarin wijde, lange siermouwen. De linker draagt een lang gewaad, waarover een mantel die zij over haar linkerarm heeft opgenomen. Op haar hoofd een stijve kap met driehoekige voorrand. De achterste heeft een met oorraderen en parelranden versierde kap op het hoofd. Johannes draagt een kleed met opstaande kraag en knoopsluiting, waarover een mantel die hij over zijn rechterschouder heeft geslagen en met zijn linkerhand ophoudt. Christus als tuinman draagt een hoed met opgeslagen achterrand. Hij draagt een lang kleed en een mantel met mouwen. Het kostuum van Maria Magdalena is identiek aan haar kleding in de linkerscene. Het schoeisel van de figuren heeft ronde neuzen.
De stenen sarcofaag is voorzien van geprofileerde randen en medaillons. In de onderrand een reeks ronde gaatjes. De vlakke plint ervan vertoont in het midden aan de voorzijde een punt.
Polychromie:
Resten van een dunne, witte grondering. Over de gehele oppervlakte sporen van een blauwe en zwarte overschildering. Op de lendendoek van Christus sporen vergulding. Lichtroze incarnaat op zijn rechterbeen. Vergulding op de achtergrond recht achter hem. Sarcofaag en grond donkerrood waarop vergulding. Rood op het zwaard van de rechter soldaat, op de linker engel. Kleine resten helderblauw, vergulding en rood op de rotsen. Enkele gemorste spatten heldergeel.
Techniek:
Aan de achterzijde, rechts van het midden, iets uitgehold, mogelijk vanwege een noestige plek. Zeer noestig. In het midden van de uitholling is een stukje hout ingezet met een ijzeren nagel. Wat opstaande houttongen. De achtergrond is op meerdere plaatsen doorbroken. Dit lijkt niet wegens slijtage, zoals vroeger gemeld, maar van oorsprong zo bedoeld. Aan de achterzijde op de vlakke delen beitelsporen. Zeer gedetailleerd bewerkt. Hoogreliëf.
Staat:
Aan de achterzijde is rechts bovenaan een stukje rots vastgezet met een metalen strip (vier schroeven).
Aangevuld: Christus' rechteronderbeen; de rechteronderarm en de knots van de linkersoldaat; zijn linkerhand en -pols; het wapen van de slapende soldaat links achteraan; de hoeken links en rechts vooraan; de rechteronderarm van de linker engel; de linkerhand van Maria Magdalena en haar zalfpot in de linkerscene; rechterarm en beide handen van Maria Magdalena in de rechterscene; de linkerhand van Christus als tuinman.
Afgebroken: Christus' rechterhand (bijgezaagd, pen in breukvlak); linker beschadigd; zijn neus; de rechterhand van de rechter engel (bijgezaagd, pengat); de rechtervleugel van de linker engel (drie gaten in breukvlak); de vingers van de hand van de soldaat links op de voorgrond; de rechter voorvoet van de soldaat rechts op de voorgrond (twee spijkergaten); beide handen van de linkervrouw en haar neus; de rechterhand van Maria Magdalena in de linkerscene; de rechterhand van Christus als tuinman; de rechterhand (en staf?) van Johannes. Vele kleine oppervlaktebeschadigingen.
Sterk radiaal gescheurd, vooral in het standvlak en de achterwand.
In het midden van de achterzijde een modern schroefoog. In de achterzijde rechts drie resten van spijkers. In het standvlak twee spijkergaten. In de linker zijkant acht pengaten, deels met afgezaagde en afgebroken pennen, vermoedelijk van de nu verdwenen aangezette rotsstrook (zie opm.).
Enkele verspreide houtwormgaatjes.

Sterk craquelé in de uitholling (aantasting door brand of schimmel?).

date_range

Date

1500 - 1524
create

Source

Museum Catharijneconvent
copyright

Copyright info

public domain

Explore more

dutch art
dutch art