MCC-41319 Rode dalmatiek met granaatappel en distelmotief en o.a. Barbara en Maria met kind op mouwen (3)

Similar

MCC-41319 Rode dalmatiek met granaatappel en distelmotief en o.a. Barbara en Maria met kind op mouwen (3)

description

Summary

Nederlands: De dalmatiek is vervaardigd uit banen rood geschoren zijdefluweel, gebrocheerd met deels gekruifd gouddraad in een groot granaatappel- en distelpatroon. Het patroon is verschillend van dat van de bijbehorende koorkap en het kazuifel (nu in de Pauluskathedraal te Luik). Op de passementen aan de voor- en achterkant van de dalmatiek bevindt zich tussen twee tondeldozen (vuurslagen, het embleem van de Bourgondiërs) het gekombineerde en gevierendeelde wapen van het bisdom Utrecht en het Bourgondische huis: in de velden 1 en 4 in rood een kruis van zilver (Utrecht). In de velden 2 en 3, eveneens gevierendeeld, het Bourgondische wapen, bestaande uit resp. het wapen van Nieuw-Bourgondië (veld 1 en 4), Oud-Bourgondië en Brabant (veld 2), en Oud-Bourgondië en Limburg (veld 3).
Op de verticale aurifriezen en op de mouwen worden in totaal 16 heiligen afgebeeld, die door het ontbreken van de attributen voor het merendeel niet te identificeren zijn. Op de boorden van de mouwen staan nog eens vier heiligen. Aan de mouwen en weerskanten van de halsopening hangen in totaal acht kwasten. De dalmatiek heeft nog de originele franje.
Op de achterkant van de dalmatiek staan onder baldakijnen met eenvoudige gotische gewelven, die gesteund worden door twee getorste zuilen, op een tegelvloertje en tegen een gedamasceerde achtergrond acht heiligen. Op de linkerbaan zijn dat van boven naar beneden Dorothea, een onbekende mannelijke heilige, een onbekende vrouwelijke heilige en weer een onbekende mannelijke heilige.
De rechterbaan laat van boven naar beneden Maria Magdalena, en drie onbekende mannelijke heiligen zien.
Op de voorzijde van de dalmatiek worden links v.b.n.b. afgebeeld de apostel Petrus met sleutel , een onbekende mannelijke heilige, een onbekende vrouwelijke heilige en weer een onbekende mannelijke heilige; rechts zijn de apostel Paulus met zwaard, een onbekende mannelijke heilige, Barbara en een onbekende mannelijke heilige te zien.
Op de borduursels aan de zomen der mouwen worden onder een ander baldakijntype (minder diep gewelf met kruisribben) op de voorkant van de dalmatiek links en rechts resp. Barbara, staande voor haar attribuut, de toren, en een gekroonde Maria afgebeeld met het Christuskind op de rechterarm. Op de achterkant van de dalmatiek worden op de rechtermouw de evangelist Johannes met kelk en op de linker mouw Agnes met palmtak weergegeven. Alle vier heiligen staan op een tegelvloertje tegen een gedamasceerde achtergrond.
Techniek: De architecturale elementen zijn op de gewelven na van gelegd en enigszins opgehoogd gouddraad, gehecht met zijde. De bovenkleding is in de lazuurtechniek uitgevoerd. De achtergrond is van gelegd gouddraad, gehecht in wafeltjes patroon. De gewelven, gezichten en handen, en de overige kleding is van zijde in ingrijpsteek. De tegelvloertjes zijn van gelegde zijde, gehecht met gouddraad.

Staat: De dalmatiek is in 1999/2000 gerestaureerd en verkeerd in perfecte staat.

date_range

Date

1490 - 1509
create

Source

Museum Catharijneconvent
copyright

Copyright info

public domain

Explore more

dutch art
dutch art