MCC-21485 Rode koorkap met verrijzenis op schild, aurifriezen met Bonifatius, Augustinus en Barbara (9)

Similar

MCC-21485 Rode koorkap met verrijzenis op schild, aurifriezen met Bonifatius, Augustinus en Barbara (9)

description

Summary

Nederlands: Koorkap van wijnrood zijdefluweel waarop met gouddraad grote gestyleerde bloemranken en bladeren geappliceerd zijn.
Op de rugzijde wordt op een koorkapschild onder drie halfronde baldakijnen met gewelven, gescheiden door torentjes en in het midden een roosvenster de Verrijzenis van Christus afgebeeld. Centraal op het schild staat Christus, verrezen uit het graf, gehuld in koormantel met agrafe. In de linkerhand houdt hij een kruisvaan, met de rechter maakt hij een zegenend gebaar. Links van de geopende tombe naderen de drie Maria's: Maria Magdalena, Maria van Betthanië en een niet nader omschreven Maria (Luc. 7:36) om Christus' lichaam te balsemen. Rechts 'Noli me tangere' ('Wil mij niet aanraken',Joh. 20:11-19) waarin Maria Magdalena geknield opziet naar Christus, die haar verschijnt als hovenier met een spade in de hand. Aan weerskanten van het graf bewakers, deels slapend; rechts schrikt een soldaat wakker. Links op de achtergrond enkele gebouwen, rechts een bergachtig Golgotha, waarop de drie kruisen nog zichtbaar zijn.
De aurifriezen aan de voorkant van de mantel zijn van eerder datum (ca. 1490). Onder eenvoudige gotische baldakijnen worden tegen een gedamasceerde achtergrond in totaal acht heiligen en bisschoppen afgebeeld, van wie er slechts drie middels een attribuut kunnen worden geïdentificeerd.
Op de linkerstrook wordt bovenaan Barbara uitgebeeld. Het loshangend haar hangt over de schouders. Ze houdt haar attribuut, de toren in de rechterhand. Onder Barbara in koormantel paus Cornelius met pausstaf in de linkerhand en tiara op het hoofd. Zijn attribuut, de hoorn, houdt hij in de rechterhand. Daaronder een bisschop of kerkvader met de staf in de rechterhand. In de linker houdt hij een opengeslagen boek. Onderaan weer een bisschop met een dicht boek in de rechterhand en een staf in de linkerhand.
Op de rechterkolom bovenaan een onbekende bisschop, gevolgd door een bisschop, die onder de koormantel een maliënkolder draagt (Ansfridus?). Aan zijn voeten een wapenschildmet afwisselend rode en gouden stroken. Daaronder de kerkvader Augustinus met zijn attribuut, een hart, in de linkerhand. Rechts houdt hij de bisschopsstaf. Onderaan een vierde bisschop of kerkvader, die met beide handen een open boek vasthoudt.
Techniek: het opmerkelijke van het weefsel is, dat de motieven niet in de stof geweven zijn. De gouddraden zijn eerst op een rode katoenen ondergrond gelegd en gehecht en later op het fluweel geappliceerd (niet opgehoogd).
In het borduurwerk op het schild is voor de mantel van Christus en overige kleding de lazuurtechniek toegepast. In de architectuur en achtergrond is gebruik gemaakt van deels opgehoogd gehecht en gelegd gouddraad. De lichaamspartijen en het graslandschap zijn met zijde in de ingrijpsteek aangebracht.
De achtergrond van de figuren aan de voorkant van de koorkap is van gelegd en in blokjesmotief gehecht gouddraad. Ook in de attributen en de architectuur is gebruik gemaakt van gouddraad, De gezichten, handen en mantels zijn van zijde in ingrijpsteek. De tegelvloertjes zijn van gelegde en met gouddraad gehechte zijde.
Staat: het zijdeborduuwerk aan de voorkant is hier en daar versleten; de gouden draden hangen deels los.

Staat: een deel van de gelegde en met zijde gehechte gouddraden van de applicaties op het weefsel zijn losgeraakt. Ook in het borduurwerk zitten enkele losse draden. De zoom van de groen zijden voering is voor een groot deel versleten. De franje onder aan de koorkap is uit later tijd (17de eeuw?).

date_range

Date

1490 - 1519
create

Source

Museum Catharijneconvent
copyright

Copyright info

public domain

Explore more

dutch art
dutch art