Kündekâri (14241371642)

Similar

Kündekâri (14241371642)

description

Summary

https://www.archives.saltresearch.org/R/EXTPCKUQBAQKCFE8LXY7E45VR6B7GVEPBDU2I4IVKYARN6PQJS-01151?func=dbin-jump-full&object_id=3378305&pds_handle=&pds_handle=GUEST
Kündekâri, an important woodwork technique, is made by combining small wooden pieces in geometrical shapes to create larger surface areas. It was applied in Fatımi and Memluk artworks after the 12th century, but the richest examples occur in Anatolian Seljuk and Ottoman arts. Most often used for window shutters, door wings, lecterns and minbars, the best examples that still exist are the minbars of Siirt Great Mosque, Konya Alaettin Mosque, Manisa Great Mosque and Bursa Great Mosque.
SALT Research, Ali Saim Ülgen Archive

Ahşap işçiliğinin en önemli tekniklerinden biri olan kündekâri, geometrik biçimlerde kesilmiş küçük ahşap parçaların, büyük bir yüzey oluşturmak üzere birbirine geçmeli olarak birleştirilmesidir. 12. yüzyıldan sonra Fatımi ve Memluk sanatlarında uygulanmış, en zengin örnekleri ise Anadolu Selçuklu ve Osmanlılarda görülmüştür. Pencere kapakları, kapı kanatları, vaaz kürsüleri ve özellikle minberlerde kullanılan bu tekniğin en güzel örnekleri arasında Siirt Ulu Camii, Konya Alaettin Camii, Manisa Ulu Camii ve Bursa Ulu Camii minberleri bulunmaktadır.

SALT Araştırma, Ali Saim Ülgen Arşivi

date_range

Date

1850 - 1950
create

Source

SALT Online
copyright

Copyright info

public domain

Explore more

turkey
turkey