visibility Similar

code Related

Högby gamla kyrka uppfördes under 1100-talets senare del. Kyrkan var byggd av finhuggen kalksten och bestod av ett högt och avsmalnat torn, långhus, ett lägre och något smalare kor samt en halvrund absid. Huvudingången med vapenhus var väl tilltaget och vänt mot söder. Kyrkan revs för att 1872 ersättas med en ny kyrkobyggnad som uppfördes omkring en kilometer söder om den gamla och kom att brukas gemensamt med Västra Skrukeby församling.

Kullerstad kyrkby från ovan. Socknens något oansenliga kyrka torde ha uppförts under 1200-talet. Av den ursprungliga byggnaden står ännu långhuset och koret med sin rakslutna östvägg. Sakristian tillkom senare men ännu under medeltiden. Det lilla anspråkslösa vapenhuset byggdes 1845 som ersättning för ett tidigare i timmer.

Kyrkan i Hagebyhöga härstammar från 1100-talets senare del och har bevarat mycket av sin medeltida prägel. Känt är att kyrkans torn ombyggdes år 1775 och att ett tidigare vapenhus på sydsidan revs i början av 1830-talet.

Kyrkan i Ask har i det mesta bevarat sin medeltida karaktär. Uppförd under 1100-talets senare del är få ändringar av exteriören synliga. Vapenhuset och sakristian har dock tillkommit senare men även dessa tillägg är medeltida. Tornets placering över långhuset i öster ger kyrkan en tydlig särprägel. Vid sidan av kyrkorna i Källstad och Ödeshög utgör Ask landskapets enda östtornskyrkor.

Kyrkan i Askeby kan räknas till Östergötlands märkligaste medeltidskyrkor. Den byggdes för att tjäna såväl som sockenkyrka som åt det nunnekloster som anlades här under 1100-talets senare hälft. Under klostertiden tjänstgjorde kyrkans västra del som sockenkyrka, medan det långa koret var vigt för klostrets behov. Vid reformationen avvecklades klostret i Askeby och hela kyrkobyggnaden apterades av sockenborna.

Kyrkstallarna intill kyrkan i Sund uppfördes i mitten av 1800-talet. Sockenbor som ägde körhäst gavs här stallplats under gudstjänsterna eller annan förättning i kyrkan. Då det ansågs ovärdigt att komma till kyrkan med ekipage dragna av oxar, fick torparfolket vanligen att promenera till och från gudshuset.

De äldsta delarana av Skeda kyrka torde kunna dateras till 1200-talets början. Det är då främst delar av södra långhusväggen i nuvarande kyrkobyggnad som minner om den höga åldern. Under följande århundraden har kyrkan utvidgats åt övriga väderstreck. Sitt rådande utseende fick kyrkan efter en genomgripande ombyggnad 1794, varvid dock den gamla kyrkans murar i stort kom att bibehållas.

Hanebo kyrka. Rester av en äldre kyrka från slutet av 1100-talet. Den kyrka i romansk stil ersattes i början av 1300-talet av ett stort kyrkorum i gotisk stil. Kyrkan förlängdes åt öster och breddades åt söder. År 1708 förstorades fönstren och fönsterglas sattes in. 1776 - 1778 utökades kyrkan med korsarmar åt norr och söder och blev en korskyrka. 1876 uppfördes ett kyrktorn som ersatte en tidigare klockstapel som stod vid kyrkans sydvästra hörn. Tornet byggdes av gråsten och tegel och försågs med en kopparklädd huv och en tornspira med ett förgyllt kors. Ett tornur färdigställdes 1877 av Pellas Erik Persson från Mora.

Torpa kyrka är en av de märkligare medeltidskyrkorna i Östergötland. Uppförd i sten omkring 1460 ersatte den en tidigare kyrkobyggnad av timmer. Bevarat virke från denna 1200-talskyrka är försedda med målningar som tillskrivits den så kallade Risingemästaren. Nuvarande exteriör fick kyrkan då den tillbyggdes med korsarmar i syd-nordlig riktning 1674. Klockstapeln anses vara byggd 1666.

Kyrkan i Herrestad är till stora delar densamma som den togs sig ut när den uppfördes under 1100-talet. Långhuset, koret och absiden är från början av århundradet och tornet tillkom innan seklets slut. Sakristian tillkom dock först under 1300-talet och torngavlarnas krön är tillägg från 1881.

description

Summary

År 1997 förvärvade Sveriges länsmuseer gemensamt fotosamlingen efter flygfotobolaget AB Flygtrafik. Totalt omfattar samlingen omkring 84 000 fotografier varav Östergötlands museum förvärvat 3 419 st flygbilder och 1 216 markbilder från vårt landskap.

label_outline

Tags

kyrka olof lilljeqvist 1911 1992 sverige se vastra gotaland steneby dals langed ahrenbergsflyg ab flygtrafik sverige bengtsfors goran lilljeqvist byggnader for religionsutovning undervisning och kultur kyrkor ostergotlands museum ab air traffic ahren mountain flights dals long church churches sweden western gotaland high resolution landscape tower religion religious buildings education
date_range

Date

01/01/1935
create

Source

Digital museum
link

Link

https://digitaltmuseum.org/
copyright

Copyright info

No known restrictions on publication.

label_outline Explore Ahrenbergsflyg, Ahren Mountain Flights, Olof Lilljeqvist 1911 1992

Aerial photographs - Flygfoto över Skedevi.

I april månad 1802 hölls den sista gudtjänsten i Konungsunds medeltida kyrka. Som oftast uppfördes även denna sockenkyrka i hast. Redan i november samma år kunde den första gudtjänsten hållas. Ritningarna till den nya kyrkobyggnaden dateras 1795 och utfördes av den mycket framstående arkitekten Olof Tempelman.

Vy över Forsaströms bruk 1933. Storåns fyra fall mot Båtsjön var alla i äldre tid föremål för industriell verksamhet. Järn- och tegelbruk, kvarnrörelse och elkraft är exempel på aktiviteter i området.Fotografiet är ett kontaktkopierat arbetsmaterial som inte gör flygfotobolagets färdiga vykort rättvisa.

Interiör av Linköpings stifts ungdomsgård i Vårdnäs, senare kallad Vårdnäs stiftsgård. Gården invigdes 1944 och har under åren utvecklats från att vara en enkel lägergård för stiftets ungdomsverksamhet till att bli en modern konferensanläggning.

Valdemarsvik från ovan 1933. Från 1870-talet till tiden för bilden och ännu en tid var Lundbergs läderfabrik ortens dominerande industri.

Aerial photographs - Flygfoto över Mantorp.

Ås gård var tidigare ett rusthåll under Ekenäs slott som i början av 1860 friköptes av baron Gustaf Banér Nuvarande huvudbyggnad uppfördes 1865 och kort därefter tillkom gårdens ekonomibyggnader. Det välskötta lantbruket blev kvar i Banérs ägo till dennes död 1919 varefter gården köptes av Östergötlands Sockerbruks AB.

Rogslösa kyrka har en lång och komplicerad historia. I dagens byggnad är tornet den äldsta byggnadsdelen som redan under 1100-talet tillfogades en träkyrka. Redan under samma århundrade revs dock träkyrkans väggar och ersattes med nya av kalksten. Senare kom kyrkan att byggas om i etapper på mer elelr mindre genomgripande sätt för att till slut få sin nuvarande prägel. Under 1800-talet spritputsades de nakna kalkstensväggarna. Samma puts kom vidare att knackas ned vid en radikal restaurering 1959 och kyrkobyggnaden fick åter sitt massiva intryck.

Byggnadsarbetena av den nya kyrkan i Skärkind påbörjades 1835. Socknen anlitade den välkända byggmästaren Abraham Nyström från Hållingstorp i Kristberg. Resultatet blev ett rymligt tempel med korsarmar i öster och väster (långhuset är orienterat i norr-söder). Av den gamla kyrkan, som revs först 1844, sparades koret för att att användas som gravkapell.

Kimstad från ovan 1935. Sverige. Public domain image.

Huvudbyggnaden och de fyra flygelbyggnaderna på Solberga säteri uppfördes omkring 1750 på initiativ av generalmajor Simon Jacob Wennerstedt. Godset följde därefter släkten i nära 100 år då det genom giftemål gick över till släkten Danckwardt-Lillieström. Vid tiden för bilden ägdes den då 283 hektar stora gården av Carl Gustaf Danckwardt-Lillieström.

Boxholms säteri från ovan 1935. Gårdens huvudbyggnad har sitt nuvarande utseende från en omfattande restaurering som dåvarande ägaren Didrik Pontus af Burén lät göra åren 1855-56. För arbetet stod den välrenommerade byggmästaren och arkitekten Jonas Jonsson, mästare till åtskilliga byggnader och då främst i den empirstil som även Boxholm erhöll. Vid tiden för bilden var Boxholms AB ägare till godset.

Topics

kyrka olof lilljeqvist 1911 1992 sverige se vastra gotaland steneby dals langed ahrenbergsflyg ab flygtrafik sverige bengtsfors goran lilljeqvist byggnader for religionsutovning undervisning och kultur kyrkor ostergotlands museum ab air traffic ahren mountain flights dals long church churches sweden western gotaland high resolution landscape tower religion religious buildings education